4ndt's Blog

About NDT procedures, standards. Technical discussions

PRINCIPIU ŞI METODE DE EXAMINARE CU LICHIDE PENETRANTE:

Posted by 4ndt pe octombrie 12, 2009

Controlul cu lichide penetrante constă în aplicarea pe suprafaţa supusă contro­lului a unui lichid cu bune calităţi de penetrare în discontinuităţile superficiale şi evidenţierea acestora prin contrast cu ajutorul unui developant (figura 1). Penetrarea în discontinuităţile cele mai fine – pori, fisuri ş.a. – se produce datorită fenomenului de capilaritate. Developarea penetrantului are loc datorită efectului de absorbţie a developantului.

95242667.jpg

Fig. 1 Principiul controlului cu lichide penetrante: a.- curăţirea suprafeţei; b.- aplicarea penetrantului şi infiltrarea in discontinuitate; c. – îndepărtarea excesului de penetrant; d. – aplicarea developantului şi adsorbţia penetrantului;

Controlul cu lichide penetrante pune în evidenţă în exclusivitate discon­tinuităţile deschise la suprafaţă, cum sunt: porii, fisurile, suprapunerile, lipsa de pătrundere îngust deschisă la suprafaţă, crestăturile marginale, exfolierile din materia­lul de bază, craterele. Relevante pentru controlul cu lichide penetrante sunt mai ales porii singulari şi fisurile, fie ele termice, fie de oboseală, care în majoritatea cazurilor sunt dificil decelate la controlul vizual. Suprafeţele poroase sau zonele cu densitate ridicată de pori sau foarte rugoase, nu pot fi controlate eficient datorită dificultăţilor de interpretare a indicaţiilor relevate. In principiu piesele se supun controlului înain­tea aplicării tratamentelor termice sau a prelucrărilor prin aşchiere întrucât, mai ales cele din urmă, pot masca sau chiar închide discontinuităţile mai fine.

Principalele metode de control cu lichide penetrante sunt următoarele:

Metoda colorării la care contrastul pentru relevarea discontinităţilor este unul de culoare, de obicei roşu pe fond alb, este cea mai frecvent utilizată;

Metoda fluorescentă la care contrastul pentru relevarea discontinuităţilor este obţinut prin strălucirea observată în lumină ultravioletă şi câmp de examinare negru; contrastul este de regulă galben – verde pe fond violet închis;

Metoda activării cu ultrasunete unde surplusul de energie de infiltrare a pene­trantului folosit este asigurat cu ajutorul vibraţiilor ultrasonore şi emisia unde­lor elastice în mediul de penetrare sau de postemulsionare. O frecvenţă mai joasă măreşte capacitatea de pătrundere dar poate avea efecte perturbatorii sub 20 kHz.

Activarea cu ultrasunete se aplică mai ales în cazul controlului etanşeităţii produselor contribuind la învingerea forţei de aderenţă şi forţarea procesului de infiltrare a penetrantului. Cu bune rezultate se foloseşte la spălarea suprafeţelor capilare de materiale contaminate. Vibraţiile contribuie de asemenea la mini­mizarea duratei de penetrare, metoda cu trasor radioactiv, unde evidenţierea discontinuităţilor se realizează prin impresionarea unui film radiografie aplicat în stare lichidă, de către sub­stanţe radioactive conţinute în mediul de penetrare.

Indiferent de felul penetrantului sau a developantului, controlul cu lichide penetrante comportă următoarele operaţii:

  1. pregătirea suprafeţei;
  2. aplicarea penetrantului;
  3. îndepărtarea excesului de penetrant;
  4. aplicarea revelatorului;
  5. examinarea suprafeţei şi interpretarea rezultatelor;
  6. marcarea pe piesă a locurilor cu indicaţii.

In cazul folosirii penetranţilor cu postemulsionare este necesară o fază su­plimentară de adăugare a agentului emulgator după epuizarea timpului de pătrundere a penetrantului.

Componentele se livrează în seturi de flacoane de 250 – 500 ml. Consumul de soluţii este obişnuit de aproximativ un flacon de 350 cm3 la 50 – 100 m cusătură sudată. Proporţia consumului între degresant – penetrant – developant este funcţie de starea suprafeţei, în general în limitele de 2-2,5:1,2:1. Pentru aplicaţii diferite de cea prin pulverizare, componentele se livrează la bidoane speciale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: