4ndt's Blog

About NDT procedures, standards. Technical discussions

EXAMINAREA CU ULTRASUNETE A BARELOR LAMINATE, FORJATE SAU TRASE

Posted by 4ndt pe octombrie 14, 2009

1. SCOP

Prezenta procedura de control stabileste conditiile tehnice, tehnica de examinare si criteriile de admisibilitate la efectuarea examinarii cu ultrasunete a barelor laminate forjate sau trase.

2.DOMENIUL DE APLICARE

Prezentele instructiuni se aplica asupra barelor laminate, forjate sau trase atunci când acest gen de control este cerut in comanda, in caietele de sarcini sau pe alte documentatii tehnice, indiferent daca referinta la aceste instructiuni este indicata sau nu.

3.DEFINITII

3.1. In conformitate cu SR EN-urile in vigoare. Defectoscopie cu pulberi magnetice. Terminologie.

3.2 Cod ASME sect. III-a, V-a si a VIII-a.

4.DOCUMENTE DE REFERINTA

 1. Manualul de Asigurare a Calitatii.
 2. EN 1330-2000 Examinare nedistructiva. Terminologie.
 3. SR EN 10228-3-2001  Examinari cu ultrasunete forjate
 4. ASME sect. III-a NB  Componente pentru echipamentele centralelor nucleare ed. 1998clasa1.
 5. NC        Componente pentru echipamentele centralelor nucleare clasa 2.
 6. ND        Componente pentru echipamentele centralelor nucleare clasa 3.
 7. NE         Componente pentru echipamentele centralelor nucleare clasa MC.
 8. NF         Componente pentru echipamentele centralelor nucleare suporti.
 9. ASME sect. VIII-a, Div. 1 – Editia 1998;
 10. ASME sect. V-a, editia 1998 – Examinare nedistructiva;
 11. PT CR 11 Prescriptii tehnice pentru autorizarea personalului care executa examinari nedistructive la instalatiile mecanice sub presiune si instalatiile de ridicat.
 12. SR EN 473-2002 Calificarea si certificarea personalului.
 13. SR EN 10160/2001, SR EN 583-1,2/2002, SR EN 1330-4/2003, SR  EN 1712/2002, SR EN 1713/2000, SR EN 1714/2000, SR EN 12062/2001, SR EN 12223/2001, SR EN 27963/1995, SR EN ISO 6520-1/1999, SR EN 5817/2003, ASTM E 317/1998.
 14. ASTM – 543 – Editia 1998 – Determining the qualification of nondestructive testing agencies.

5.RESPONSABILITATI

5.1. Societatile care solicita examinarea cu ultrasunete sunt responsabile de asigurarea conditiilor cerute de tehnicile de examinare mentionate in procedura si anume: starea suprafetei, temperatura piesei, a zonei etc.

5.2. Pesonalul care efectueaza examinari nedistructive cu ultrasunete trebuie sa fie calificat in conformitate cu standardul SR EN 473-2003 si/sau cu prescriptiile tehnice CR 11, colectia ISCIR.

5.3. Pentru personalul care executa examinarea, responsabilitatile sunt mentionate in SR EN 473-2003 sau in prescriptiile tehnice ISCIR, CR 11.

5.4. Operatorul de examinari nedistructive are obligatia ca inainte de a incepe activitatea propriu-zisa, sa examineze vizual fiecare componenta, pe intreaga zona de examinare, atât din punct de vedere al curatirii de impuritati, cât si din punctul de vedere al rugozitatii sau al existentei eventualelor discontinuitati vizuale cu ochiul liber.

5.4.1.In cazul in care starea suprafetei nu e conforma cu tehnologiile aplicabile, componentele sunt trimise in zona corespunzatoare pentru o noua curatire si eventual obtinerea unei noi rugozitati sau stare a suprafetei.

5.4.2.In cazul existentei unor discontinuitati, operatorul le va mentiona pe buletinul de examinare si pe harta cu discontinuitati, in cazul când acestea nu sunt acceptate, componenta se respinge.

5.5. Seful de laborator raspunde de modul de efectuare si conducere al examinarilor nedistructive conform procedurilor avizate; de formarea si indrumarea personalului din subordine; de structurarea si redactarea rapoartelor de examinari nedistructive.

5.6. Coducerea societatii are obligatia sa documenteze valabilitatea informatiilor referitoare la fiecare specialist in examinari nedistructive, inclusiv atestatele privind educatia, formarea si experienta acestor persoane, conform pct. 5.2.4. si 6.3. din SR EN 473-2003 si/sau CR 11, fara a se implica in procedura de certificare si autorizare.

5.6.1.Conducerea societatii va fi responsabila cu:

a)     obtinerea autorizatiei de lucru (daca e cazul);

b)     trimiterea personalului la medic pentru verificarea acuitatii vizuale, in mod special si a starii de sanatate in general.

6.PROCEDURA

Tehnica utilizata este sondajul prin reflectie a impulsurilor ultrasonice, undele ultrasonice fiind reflectate de catre suprafata opusa celei pe care este aplicat palpatorul (ecou de fund), fie de o zona de incluziuni sau alte defecte existând in metal (ecou de defect). Controlul este realizat astfel incât toate punctele regiunii explorate sunt efectiv sondate prin deplasarea continua a palpatorului. Suprafata barei examinate trebuie sa fie curata, lipsita de straturi de oxid neaderent si de asperitati sensibile. Cuplantul utilizat va fi in mod normal uleiul, care asigura un contact suficient intre palpator si suprafata barei. Barele pot fi controlate fie imediat dupa laminare la cald (inainte de tratamentul de recoacere), fie intr-un stadiu ulterior de fabricatie. In primul caz se verifica daca stratul de oxid este bine aderent, continuu si daca este posibil, palpându-se intr-o regiune sanatoasa a barei, sa se distinga cel putin doua ecouri de fund succesive. In cel de-al doilea caz barele trebuie sa fie supuse eventual, inainte de control, unei pregatiri a suprafetei (sablare, polarizare etc.), permitând asigurarea unui contact bun intre palpatoare si piesa cu scopul de a se obtine minimum doua ecouri de fund succesive.

6.1.APARATURA DE CONTROL

Sunt admise pentru verificare numai acele aparate care permit efectuarea controlului prin utilizarea unui singur palpator ce serveste simultan atât ca emitator cât si ca receptor. Aparatul utilizat trebuie sa permita o larga reglare a puterii amplificarii si vitezei de baleiaj. El trebuie sa poata fi reglat corespunzator cu un bloc de etalonare.

Undele utilizate sunt de tip longitudinal, directia lor medie fiind perpendiculara pe suprafata de asezare a palpatorului. Sunt utilizati palpatori normali având diametrul cuprins intre 10 si 24 mm. In functie de situatiile ce apar, barele vor putea fi controlate, folosind frecventa cuprinsa intre 2 si 6 Mhz.

Reglarea aparatului:

–       Etalonarea aparatului se efectueaza cu ajutorul blocurilor de etalonare A1,A2.

–       Viteza de baleiaj se regleaza astfel incât sa se obtina o distanta maxima intre ecoul de intrare si ecoul (sau ecourile) de fund, in functie de grosimea zonei de examinat si de posibilitatile de reglare a aparatului ce se utilizeaza. In functie de aceasta grosime pot deci obtine unul sau mai multe ecouri de fund.

–       Palpatorul fiind plasat pe o zona considerata corespunzatoare (ce nu da ecouri intermediare), primul ecou (sau unicul) de fund ce aduce la o amplitudine corespunzatoare inaltimii maxime compatibile cu aceea a cadranului aparatului. Acest ecou va fi ecoul de fund normal de referinta pentru grosimea considerata. Reglajul se face pastrând puterea cea mai joasa posibil, ecoul de fund de referinta fiind obtinut prin reglarea amplificarii. Daca in cursul examinarii amplitudinea acestui ecou sufera o variatie importanta, reglajele puterii si amplificarii pot fi modificate pentru a permite o verificare mai amanuntita a regiunii in care s-au produs aceste variatii. Evaluarea defectelor se face pe baza reglajului de origine.

6.2.MODUL DE EFECTUARE A CONTROLULUI

Controlul cu ultrasunete al barelor se face prin deplasarea palpatorului in sens  longitudinal, pe benzi paralele si de latime egala cu cea a palpatorului, pâna la exploatarea intregii suprafete. Pentru bare de sectiune rectangulara acest control se va efectua pe una din fete, apoi pe o a doua perpendiculara pe prima.            Pentru bare de sectiune circulara procedeul este analog – exploatare pe sectoare – pâna la examinarea intregii suprafete.Alegerea palpatorului si a numarului de ecouri de fund de referinta cu care se lucreaza:

–       Bare prismatice: palpator de cuart de 24 mm

–       Bare rotunde:       Φ = 40-100 mm – palpator de cuart de 10 mm

Ф 100 mm – palpator de cuart de 24 mm.

In toate cazurile numarul ecourilor de fund de referinta se alege functie de dimensiunea materialului controlat

6.3.CRITERII DE ACCEPTARE

Toate indicatiile date de aparat in conditiile de reglaj si lucru precizate mai sus, vor fi notate si reparate. Barele care prezinta crapaturi, fisuri, incluziuni aglomerate sau cu tendinta de aliniere, nu sunt admise la receptie.

Rezultatele examinarii vor fi apreciate dupa forma, marimea si dispunerea discontinuitatilor, in conformitate cu normele de acceptare prevazute in documentatia tehnica a produsului.

7. MENTIUNI SI INREGISTRARI

Rezultatele controalelor se vor mentiona in buletinul de examinare in care vor fi indicate toate elementele necesare unei interpretari corecte a examenului ce a avut loc. Se vor preciza data la care s-a facut, indicativele barelor controlate, tipul de aparat utilizat si conditiile in care a fost utilizat (frecventa, amplificare, tipul de palpator etc.) precum si numele operatorului. In buletinul de examinare se va preciza daca nici un defect n-a fost constatat sau pe care dintre bare au fost puse in evidenta defecte izolate.

Reclame

2 răspunsuri to “EXAMINAREA CU ULTRASUNETE A BARELOR LAMINATE, FORJATE SAU TRASE”

 1. Florin said

  „6.2.MODUL DE EFECTUARE A CONTROLULUI

  Controlul cu ultrasunete al barelor se face prin deplasarea palpatorului in sens longitudinal, pe benzi paralele si de latime egala cu cea a palpatorului, pâna la exploatarea intregii suprafete.”

  Mici amendamente:
  -Benzile paralele de scanare trebuie sa se suprapuna in cele mai multe cazuri cerinta este de 20% (suprapunere la trecerile sccesive).
  -Foarte importanta este si viteza de scanara (viteza cu care se misca palpatorul) impusa de cele mai multe proceduri este viteza de 150mm/s.
  -La controlul pieselor forjate nu se recomanda cuplant solid (vaselina),din contra trebui folosit un ulei nu foarte vascos …ulei recomandat-SAE 20.

  Tot respectul !

 2. alin said

  as dori sie u sa stiu la ce perioada si in ce standard este specificata aceasta perioada de verificare/calibrare a aparaturii de control ultraonic. in cazul meu
  am in laborator un krautkramer usn 52r….multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: